Reklam för hyckleri

Det var förmodligen flera år sedan man kunde köpa en tidning och läsa igenom den utan att möta ordet “kränkt”. Dagligen tycks det vara någon ny grupp som ser varje motgång som en förorättning och varje hinder som en kränkning.

 Inom media tycks det finnas personer som uppbär full lön för det tveksamma värvet att då och då på kommando bli upprörda över olika mer eller mindre verkliga företeelser i samhället.

Ett sådant exempel är när något av våra stora klädföretag presenterar en ny linje underkläder. Företag som säljer skor, mobiltelefoner, bilar, mat eller resor får tydligen visa upp sina produkter som de vill och det är helt okej. Men när HM visar upp sexiga underkläder i sin naturliga miljö – alltså på sexiga damer – är det fullständigt fel. Vi skall då tänka att de anställda modellerna på HM är “offer” som utan egen vilja tvingas eller luras till det de gör.

Sedan ungefär en vecka har tvålföretaget Dove bedrivit en veritabel bombning av staden Malmö med sin reklam och varje reklamplats pryds av kvinnor i utmanande poser utan en enda tråd på kroppen.

Varför ingen upprördhet? Varför är dessa kvinnor inte viljelösa, lurade offer som tvingas kränga kapitalisternas varor med sina kroppar?

Svaret är att dessa kvinnor inte är vackra. De är gamla, överviktiga och fula. Trots att produkten som säljs knappast kan sägas kräva nakna modeller så kan företaget utan kritik använda just det.

Det visar att experterna i upprördhet inte alls bryr sig om kvinnor eller kvinnors villkor. Allt handlade om jante och avundsjuka – du skall inte tro att du är något. Bara det är “rätt” sorts kvinnor så får de gärna vara fria att göra vad de vill.

Ett annat ord för det är “hyckleri”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: