“journalistik” från dagens nyheter

Ännu en gång går de USA-hatiska medierna ut och projicerar en liten undersökning på alla Amerikaner. Det bor nästan 300 000 000 människor i USA och medierna har inga problem att svartmåla dem alla med hänvisning till vad knappt tusen av dem sagt i en undersökning.

Jag tar gärna emot förslag på vad ett lämpligt begrepp för denna typ av journalistik bör kallas. Vi har ju redan väletablerade ord för grova generaliseringar mot svarta, homosexuella och judar men här saknas ett bra ord, och “USA-hat” är ett alldeles för brett begrepp för att beskriva en sådan här smal företeelse.

Dagens exempel är en notis från skandal-nyhetsbyrån reuters som nästan ordagrant översatt klistrades in i nätupplagan av dagens nyheter. Den person som övergett journalistik för språköversättning har valt att vara anonym och artikeln är helt enkelt signerad “dn”.

reuters originalartikel

dagens nyheters översättning

Det år på något sätt så typiskt och karaktäristiskt varje gång man ser att svenska journalister inte ens orkar producera sina egna alster utan nöjer sig med att översätta andras arbete.

Det är även ett grovt uttryck för dubbelmoral att journalisterna aldrig, aldrig kommer på tanken att jämföra med förhållandena på hemmaplan, bland vanliga svenskar.

Skulle var femte svensk på rak arm kunna räkna upp Homeros litterära verk? Skulle 50% kunna svara på vad Storbritanniens premiärminister heter? Skulle 42% av svenskarna kunna redogöra för hur sveriges styre är uppbyggt, och kom då ihåg att det Amerikanska styret är betydligt mer komplicerat. Knappast! Och då har jag ändå utgått ifrån att den aktuella undersökningen skulle vara sanningsenlig.

Det går dock att formulera andra frågor som, om journalisterna hade varit rudimentärt ambitiösa, hade visat på hur “duktiga” svenskarna är. Vilket eventuellt hade dämpat den dryga självgodheten och arrogansen i medias beskrivning av Amerikanen.

Hur många fler svenskar kan räkna upp samtliga ministrar – än som kan räkna upp samtliga karaktärer i tv-serien “Friends”?

Hur många fler kan namnet på samtliga svenska partiledare, jämfört med hur många som vet vilket som var Carolas bidrag till sångtävlingen som sändes på tv?

Hur många fler kan namnet på sveriges ambassadör till tyskland än som kan namnet på Bamses kaninkompis?

Det är motbjudande att se att varje spår av sans och vett är som bortblåst när journalisterna avgör vad som är okej att skriva – så länge det rör USA.

Uppdatering: aftonbladet gör en om möjligt ännu dummare artikel på samma tema, man förtydligar dessutom sina åsikter ännu tydligare genom att mindre subtilt generalisera om “feta” och “dumma” Amerikaner. Vad sägs som en bild på en “fet Amerikan” med ett finger upp i näsan att illustrera propagandan? Ett talande citat visar dock vem det egentligen är som bär dumstruten:

 “Det är institutet Zogby International som i en stor gallup tagit reda på vad den amerikanska allmänheten ”

Och Sifo har visat i en ny Temo? Och Ruab har visat i en stor Demoskop? Denne journalist som gärna kallar andra folkgrupper dumma, vet inte ens vad en “gallup” är för något. Jaja, det är aftonbladet – vem är förvånad längre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: