Primärval i USA – mest goda nyheter

Så har det hållits två viktiga primärval i USA som kanske säger en del om den framtida politiska utvecklingen i landet. Kanske inte.

Valen det handlar om är primärvalet till den ena senatsplatsen för Connecticut och primärvalet i det fjärde distriktet i Georgia till det federala representanthuset.

I Connecticut var det rejält spännande då Joe Lieberman, en balanserad mittenpolitiker som tjänat USA som senator i snart 18 år och kandiderat till vicepresident för demokraterna i presidentvalet 2000, kom smärtsamt nära segern. De senaste veckorna har Lieberman i de flesta opinionsundersökningar legat rejält bakom den av extremvänstern stödda ned lamont. I vissa undersökningar mer än 15 procentenheter bakom. De senaste dagarna lyckades dock Lieberman plocka upp nästan hela underläget och fick till sist 48% av rösterna.

Man skall komma ihåg att detta val endast tillåter registrerade demokrater att rösta och de som känner sig mest drivna att rösta är förmodligen de som verkligen är engagerade i partipolitiken och absolut inte vill se sig som Republikaner eller självständiga. Alltså de längst ut på kanten mot vänster. När det riktiga valet kommer i november, där alla skall besluta vem som skall sitta på senatorsstolen så ser valmanskåren helt olik ut åsiktsmässigt.

Den dåliga nyheten är naturligtvis att vänsterbloggarna fått en så stor makt att de kan driva det demokratiska partiet ännu längre vänsterut. Med intoleranta och fascistiska metoder bedriver de kampanjer mot människor med “fel” åsikter. (Det är givetvis fel att associera senatorn MacCarthy med maccarthyism då den tidigare var en hjälte och det senare är ett begrepp byggt av vänsterlögner för att förringa värdet av MacCarthys gärning.)

De goda nyheterna är att Lieberman förmodligen kan vinna sin senatsplats genom att ställa up på egna meriter som självständig kandidat. Det i sig vore ett fruktansvärt nederlag för vänsterflygeln i det demokratiska partiet.

Denna händelse ger också Republikanerna en chans att undersöka möjligheten att värva Lieberman, göra honom till en kraft för det goda. Precis som Ronald Reagan så skulle Lieberman mycket väl kunna hävda att han inte lämnade det demokratiska partiet – det demokratiska partiet lämnade honom!

Det kanske ligger långt in i framtiden, men genom att stå upp för de folkligt välförankrade värden som demokraterna slängt på marken så kan Republikanerna åter växa sig starkt i norra USA.

Vad gäller valet i delstaten Georgia så är den stora glada nyheten att knäppskallen och rasfixerade cynthia mckinney blev utsparkad med överväldigande majoritet (59%-41%). cynthia, som gjort sig ökänd genom att tro på allehanda konspirationsteorier om 9/11 och efter att hon slog ner en polis (!!!), skolkade från flera av debatterna under valkampanjen och har trots massiva reklamkampanjer verkligen förtjänat sin förlust.

Mer att läsa om valkampen – här.

Michelle Malkin säger ett tacksamt farväl till cynthia mckinney – video

————————————————–

Uppdatering: Det är förstås underförstått ur ett Republikanskt synsätt att om Lieberman väljer att ställa upp i valet som självständig kandidat så kan det få den positiva effekten att han delar de demokratiska rösterna och banar väg för en seger för det Republikanska partiets kandidat, vilket knappast heller är något negativt.

Detta är någonting man oroat sig för i de “opartiska” nyhetsprogrammen i USA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: