dn vilseleder för att sprida fördomar om USA

I en artikel i dn vilseleder man medvetet och mörkar fakta för att bevara och förstärka mytbilden om den fete Amerikanen.

“Allt fler amerikaner kan inte genomgå en enkel röntgenbehandling på grund av att de är för feta.”

Jaså, verkligen? Vidare så får vi veta att “många” är för feta för att rymmas i en vanlig röntgenapparat och att “antalet misslyckade behandlingsförsök på grund av fetma hade fördubblats under perioden” (min fetstil)

Detta låter ju allvarligt. Handlar det om 80% som inte sjukvården kan hjälpa? 40%? 20%?

Det gäller att gissa för dn visar inte med en enda siffra hur stort problemet är, ja knappt några siffror överhuvudtaget.

Om man däremot läser originalartikeln från reuters så får man reda på de sanningsenliga siffrorna enligt den aktuella undersökningen: Under en femtonårsperiod så har andelen patienter där behandlingen av olika anledningar misslyckats ökat med 0,08 procentenheter till 0,15%. Jag skriver det igen, 0,15% av behandlingarna misslyckades!

Detta innebär att om man radar upp 2000 slumpmässigt utvalda patienter så handlar det om 3 personer som inte kan hjälpas med den normala utrustningen inom sjukvården. Vidare så visar det sig att bland den delen patienter så var medelvikten endast 108 kg, klart feta människor men knappast något unikt för Amerikanska patienter eller extremt på något annat sätt.

Det blir dock svårare att göra sig rolig över “feta Amerikaner” om man måste hålla sig till sanningen, turligt nog för vänsterjournalisterna så har dn för länge sedan övergivit den ambitionen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: