Hur nordkorea skildras i olika medier

En undersökning av tv-bolaget NBC
Tvångsaborter, koncentrationsläger för 200 000:tals människor där 20-25% dör årligen, grymma medicinska och stridsmedelstester av fångar i sann mengele-anda, kollektiv bestraffning av hela släkten.

Tidningen Guardian
Summariska avrättningar, tiotusentals politiska fångar utsatta för svält och tortyr, barnamord, eltortyr, vattentortyr, människor drivna till självmord.

Den svenska tidningen aftonbladet
“nordkoreas ledare är inte dum” han inte, “inte ett dugg löjlig. Eller knasig”, “i stället för att betrakta Kim Jong II som en vansinnig diktator bör nog världssamfundet hålla huvudet kallt”, “varken mer eller mindre ond än sin nemesis George W Bush. Troligen inte mer än någon person är över huvud taget.”

Slutsats: Om du vill läsa hyllningskörer till kommunistdiktatorer och tystnad om deras koncentrationsläger så gör du rätt i att läsa aftonbladet. Jag kan rekomendera en hel del sagoböcker för barn som också skönmålar och undviker dumma saker som fakta.

Ture Sventon HAR en flygande matta, Pippi Långstrump BOR i villa villerkulla och Kim Jong Il ÄR ingen vansinning diktator.

Om du däremot vill skapa dig en sann bild av världen så gör du bäst i att läsa så många olika källor som möjligt – och i att undvika aftonbladet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: