Loose Lips Sinks Ships

Jag skrev igår om den sommarprataren i p1 som i brist på berättelser om sitt eget liv såg sig tvungen att istället avslöja statshemligheter.

Idag skriver bland annat svd om saken. Precis som jag förutspådde så kommer frågan om huruvida författaren brutit mot tystnadsplikten upp.

Även om “de jurister som svd har varit i kontakt med” är osäkra på om så är fallet så är motsatsen löjlig. Även i samanhanget simpla värnpliktiga skriver på papper att de måste hålla tyst om den militära verksamheten, att då en av sveriges hemligaste militärinstanser skulle vara mer liberala i frågan är absurt.

Jag anser att det är av största vikt att detta prövas i domstol. Det är inte upp till den enskilde att avgöra vilken information som “nog” är okej att prata bredvid mun om. Precis lika lite som att det är upp till den enskilde soldaten att fundera kring vilka ordrar som är viktiga och inte, vilka som skall lydas och inte, och vem som skall lydas och inte.

Militärmakten är och skall vara en hierarkist konstruktion och rymmer ingen demokrati. Militären skall bevara det civila samhällets demokrati – inte vara en drömverkstad för hippies som fått en ide om ett “snällt” försvar.

Regler är till för att följas och situationens karaktär kräver att ingen flummig gråzon skapas som kan utnyttjas i mer allvarliga fall.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: