Dagens Reagan

Här är en länk till inspelningen av Ronald Reagans tal till det Republikanska partiets konvent 1980, där han accepterar elektorernas val av honom som partiets presidentkandidat i valet mot sittande president, demokraten Jimmy Carter.

Trots att det inte är första gången jag ser talet så finner jag det omöjligt att sluta titta om jag väl börjar. Detta tal är historiskt, det markerar starten på Reagan-eran som än i dag sätter sina spår i Amerikansk politik och i kartböcker världen runt.

Med en ojämförlig passion och energi sammanfattar Reagan hela den konservativa ideologin i ett eldfängt 45 minuter långt tal och stundtals bryter den konservativa flamman, som fört en falnande tillvaro i generationer, igenom talet och står som en gudomlig aura omkring “the Great Communicator”. I sanning ett sprakande tribut till friheten och den Amerikanska drömmen.

Den uppmärksamme tittaren lägger kanske också märke till vicepresidentkandidat George Bushs sällskap: nuvarande president George W Bush med sin fru Laura Bush och sin bror och nuvarande guvernör i Florida Jeb Bush. Den då 34 år unge George W Bush, sittande bakom sin far, anar kanske redan här vad ödet har i sitt sköte för honom…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: