Dagens vinkling

Det krävs en journalist med en synnerligen god förmåga att vrida statistik för att producera alster likt dagens presentation av sifos opinionsundersökning om stödet för partiledarna, i aftonbladet.

Det framställs som om sossarna leder och att stödet för Reinfeldt är dåligt. Lögn alltihop.

Att beskriva en uppgång för dr göran på 1% (!) de senaste 4 månaderna med att göran är på “offensiven” och “har bollen” är inget annat än vidrigt. Att beskriva Reinfeldts siffror som “ras” är möjligen ett mindre övertramp jämfört med senaste mätningen som visar att han tappat 5 procentenheter men inte heller en balanserad skilldring av helhetsläget som visar att Reinfeldt ligger på samma nivå som vid denna tiden förra året och långt över den nivån han hade innan dess.

Sedan Reinfeldt tillträdde har moderatledaren och sosseledaren i princip bytt siffror, vilket inte är till sossarnas fördel. Tittar man vidare på görans siffror så visar det sig att hans nedgång började långt innan Reinfeldts tillträde och har i princip halverats sedan toppnoteringen för fyra år sedan.

Blickar man sedan framåt och för sakens skull antar att den osannolika trenden håller i sig hela vägen till nästa undersökning så kommer Reinfeldt att leda även då, alltså i december långt efter valet. Om man skapar en framtida trend med hjälp av de två senaste undersökningarna så visar det sig att Reinfeldts marginal blir ännu större.

Man får ännu en anledning att ifrågasätta aftonbladets kompetens när det kommer till omdömena om Göran Hägglund. Hägglund har en popularitet som vida överstiger partiets popularitet vilket betyder att kd gynnas av hans arbete. Sådana självklarheter tittar man förgäves efter hos aftonbladet.

Fortfarande gäller media-axiomet att siffror som är “urusla” för president Bush är jättebra för svenska vänsterpolitiker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: