Kool-aid

Det finns ett mycket bra uttryck inom Amerikansk politik som vi totalt saknar i sverige, “drinking the kool-aid”. Utrycket kan ha flera olika betydelser men dess vanligaste är en beskrivning av en person som försvarar något, eller står fast vid något oavsett vad som händer.

För människor som liksom mig ofta lyssnar på radions “ring p1” är detta absolut ingenting nytt, dagligen ringer människor som absolut, aldrig, inte under några omständigheter kan få för sig att se något fel med någon person eller något parti. Vanligtvis är det sossar eller vänstermänniskor det rör sig om och den senaste veckan har det oftast rört sig om människor som ser det som sin livs uppgift att försvara fd utrikesminister laila freivalds.

För att stanna kvar vid forumet “ring p1” så kan man jämföra dessa människors inställning med de liberaler och konservativa som ringer in, i den mån de gör det, dessa människor präglas nästan uteslutande av en slags konsensussökande “medelväg” där man spenderar halva samtalet med att poängterar gemensamma åsikter med motståndaren alternativt påpekar brister i den egna argumentationen. Allt innan man går vidare till den eventuella egna åsikten.

Att vänstern lyckats programmera sina undersåtar till att bli dylika “Kool-aid drinkers” är ett mycket kraftfullt vapen som ger dem en större svängradie och ett mycket större utrymme til skandaler och misstag. Man vet att man likt Oceanien i boken 1984, plötsligt kan byta åsikt mitt i en mening och alla kommer att följa efter – se bara sossarnas inställning till EMU, trängselskatten, taket i föräldraförsäkringen, arbetslöshetsmålet mm mm mm. Man vet också att alla skandaler kommer att glömmas bort fortare än de uppstår då anhängarna aldrig omprövar sin lojalitet.

Jag anser att högern i sverige ( i den mån den existerar, suck) måste bestämma sig en gång för alla om de vill vinna regeringsmakten – eller (återigen) priset för snällaste opposition. Det är viktigare att vinna höstens val än att ha rätt i alla frågor. Det är viktigare att få bort dr göran än att få mandat för alla högerfrågor. Viktigare med regeringsskifte än plattskatt, till exempel.

Det första steget är att sluta acceptera vänsterns världsbild, att svara varje vänsterjournalist med uttrycket “jag accepterar inte frågans premiss” och sedan tala förbi journalisten direkt till folket. Journalister skall inte tillåtas vara “gate-keepers” som själva bestämmer vad debatten skall handla om och vad folk skall läsa om. Det finns otaliga sätt att uppnå detta, något alliansen för sverige kan bli mycket, mycket bättre på.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: