Bush, Blair, Berlusconi…

Svd fortsätter på den inslagna banan att aldrig, aldrig skriva något fördelaktigt om Italiens premiärminister och tolkar fullständigt sönder ett lösryckt citat som förmodligen var ämnat som ett spontant skämt i en avslappnad miljö som en tvsoffa utgör.

Istället för att göra journalistiskt arbete och berätta för läsarna som inte var närvarande om Berlusconis politiska program, hans planer, åsikter eller något annat viktigt som kanske händer i Italien så används ett fåtal ord premiärministern säger till att smutskasta Silvio som en högmodig, arrogant, ond och makthungrig diktator. Med tanke på att media tidigare smutskastat Italien som en enpartistat där premiärministern äger och fullständigt kontrollerar alla media så begår man här en logiskt kullerbytta och erkänner att det finns satirtecknare som vågar driva med, “skoja”, ledaren. Silvios uttalande benämns föga objektivt som att “han försökte beskriva sin regerings förträfflighet”. “How very neutral of you”.

Jämförelsen med Napoleon är däremot intressant och förtjänar en liten raljering.

Det gamla talesättet som går ut på att det krävs mer än att födas i ett stall för att vara häst har få bättre applikationer än på den “franske” fältherren Napoleon.

Som alla vet så är den vackra medelhavsön Korsika en omistlig del av Italien, och även om ön stundtals befunnit sig i händerna på utlänsla besättare så har den alltid i hjärtat varit italiensk och allt som därifrån stammar är således italienskt till ursprunget. Så också Napoleon.

Det förefaller mig lustigt att ingen lade märke till att något inte stämde då en påstådd fransk fältherre plötsligt bröt mot den uråldriga franska traditionen att över allt annat stå fast vid att aldrig ta till vapen för att försvara något, övergav nationalsporten “kast med värdelöst vapen” och slängde bort det helvita franska krigsbanéret.

Då Napoleon flyttade till paris var det dock endast en tidsfråga. Genom maten, drycken och luften sipprade franskheten in i hans blod och sakta men säkert forcerades det som fanns kvar av hans Italienska rötter. Sedan kraschade det “franska” nationsbyggandet ihop likt ett korthus och Napoleon mötte sitt Waterloo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: