Frihet

Jag har lagt märke till att skånetrafiken har dragit igång en omnipresent reklamkampanj i Malmö med syfte att hjärntvätta folk att åka kollektivt. Överallt har det tryckts upp stora skyltar med bilder på folk som tankar bilen eller får p-böter, allt med ordet “frihet” som någon slags pik att den egentliga friheten uppnås om man anpassar sig till bussens schema.

På deras hemsida verkar kostnaden för att köra bil vara det man riktar in sig på och man kommer med ett för mig löjligt dyrt exempel. Man funderar stilla kring logiken i att framhäva en tjänsts billighet med en massiv kampanj som rimligen betalas med just priset på tjänsten.

Vad jag hade velat se är en motkampanj som klargör självklarheten att bil är synonymt med frihet. Följande ideer är fria att använda i dylika kampanjer:

– Bild på en BMW Z4 roadster körande snabbt mot solnedgången på en bred motorväg med en långhårig blondin andra sidan växelspaken med ordet “Frihet!” som rubrik.

– Bild på en uppgiven människa i hällregnet som står vid en hållplats och bittert tittar på sitt armbandsur. Med ordet “Frihet?” som rubrik.

– Bild på liten människa ihopklämd mellan två smutsiga, feta *your ad here* som talar högt och smular med medhavd mat på hennes kläder. Med ordet “Frihet?” som rubrik.

Frihet är att själv bestämma. Frihet är att anpassa sina tider efter egna behov och egna önskemål. Frihet är att ta olika vägar varje dag, att välja sina egna turer. Frihet är att bli ett med sin bil och se henne som en förlängning av min kropp som lyder mig och följer min minsta vink. Frihet är att spränga de trånga ramar över vad vi kan göra som Gud tvingat på oss vad gäller styrka, snabbhet och intensitet. Frihet är att med de medel människan i sitt geni skapat bekräfta vår oantastliga plats som planetens härskare.

Frihet är inte synonymt med skånetrafiken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: