Media vinklar

En artikel i dagens aftonbladet handlar om Bill Clintons uttalande om sin hustrus aspirationer på presidentskapet 2008.

Överskriften antyder att Hillary skulle bli än bättre president, vilket tolkas som om den forne presidenten gjorde ett angrepp på Bush vilket hade varit både opassande och ovanligt. Så är dock inte fallet då Clinton syftade på sig själv.

Då man ersatt originalöverskriftens “would be” med det mycket mer precisa “blir” gör man sig dessutom skyldig till vinkling, utöver överdrift och missledning.

Slutligen så antyds att Hillary leder opinionsundersökningarna och hade vunnit om hon ställde upp. Vilket för att vara sant kräver förtydligandet att valet äger rum med dagens förutsättningar och inte ändras under de år som återstår till valet. Då man är aningen kort i artikeln och inte utförligen gör klart att en primärvalsvinst inte räcker för presidentskapet eller att opinionsundersökningar i detta läget har flera uppenbara felkällor, vinklar man budskapet ytterligare.

En oinsatt läsare bör efter att ha läst denna artikel nå slutsatsen att Hillary kommer att bli USAs nästa president, vilket inte alls är säkert.

Hillare har endast försprånget bland demokratiska väljare som utgör en minoritet av väljarna och anledningen till det är förmodligen till stor del på grund av hennes kändisskap, att folk vet vem hon är. Då de medtävlande demokraterna tillkännagivit sina aspirationer på presidentskapet och haft chansen att kampanja lite så kommer självklart konkurrensen att öka. Tills dess är det oärligt att hänvisa till opinionsundersökningar där i praktiken endast en kandidat finns med.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: