There you go again

Det finns ett filosofiskt problem som lyder “om ett träd faller i skogen och ingen finns i närheten – ger det ifrån sig ett ljud?”.

Ett liknande och mycket nyare sådant problem skulle kunna sammanfattas “om lögnkanalen CBS gör en smutskastningsdrama om en populär republikansk politiker – visas den då i svt”?

Svaret är tyvärr ja. Jag såg just första delen i CBSs dramatisering “the Reagans” i svt1 och kan bara hålla med de kommentatorerna som fördömde CBS då de försökte kränga detta skräp på intet ont anande Amerikaner.

Man visar en Ronald som inte verkar förstå någonting alls, som totalt domineras och leds fram av sina underordnade och sin fru. Han svär och säger hjärtlösa saker som det inte finns någon som kan styrka.

Det gränsar till det komiska då man ser James Grodins förvirrade karaktär säga en del av de fantastiska saker Reagan sa, med en blick som ständigt flackar i jakt efter förståelse.

För att inte nämna den mycket elaka gestaltningen av Nancy Reagan, kvinnan som troget stödde sin make till det bittra slutet förra året, som en hjärtlös ond hagga som förpestar omgivningen kring Ronald.

SVT skriver på sin hemsida att dramat inte sändes efter “högljudd kampanj från starka konservativa krafter” (Hillary Rodhams “vast right-wing conspiracy måntro”). Men man nämner självklart inte vad det berodde på, varför skulle grupper som ser upp till Reagan vara emot en skildring av hans liv?

Problemet jag ser (och alla som har mage att kalla sig “fri television” också borde se) det är att dramat inte är en balanserad beskrivning av Reagans. Reagan var självklart inte en dum idiot lika lite som någon annan president varit det och han var inte ond och kallsinning, något som de mest rudimentära studier av presidenten visar.

Svt borde inte sända filmer under vinjetten “Amerikansk historia x 6” som inte behandlar Amerikansk historia. Dessutom borde de veta att Reagan vann presidentvalet 1980 – inte 1981.

Mer att läsa inom ämnet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: