Bokrecension

Jag har precis läst boken The greatest communicator, skriven av Ronald Reagans medarbetare och nära vän Dick Wirthlin.

Wirthlin antar en mycket personlig stil och skriver både utförligt och målande om sin tid med USAs förtionde president. Vi får följa honom från det att han först möter Reagan i soliga California då Reagan fortfarande var guvernör till det slutgiltiga avskedet i somras då Reagan efter en lång kamp mot alzheimers gick vidare till nästa värld. Mannen som upplevde både början och slutet av ondskans imperium blev besegrad av en sjukdom som lyckades med det varken Hinckley, Sovjet, cancer eller något annat kunde. Nu är han blott ett minne, en brinnande förebild hos oss som beundrade och såg upp till honom.

Boken är en intressant skildring av hur livet såg ut under Reaganrevolutionen, hur motgångar och framgångar tas emot av presidenten och hur drivande Reagan var i ljuset av alla hinder som fanns i vägen.

Då jag är mycket intresserad av amerikansk historia och framförallt de stora valkampanjerna under nittonhundratalet så ger boken mycket ny information om valkampanjerna 76, 80 och 84 som inte varit så känt tidigare. Allt från vilka kandidater man oroade sig för i primärvalen till diskussioner kring talformuleringar till stunder av total tystnad och beundran då hela staben ser hur Reagan i den andra debatten egenhändigt krossar Mondale med sitt historiska “I will not make age an issue…” ett uttalande ingen annan än Reagan kände till på förhand.

Framförallt är boken en fokusering på Reagans förmåga att tala, att knyta kontakt med de lyssnande. Hans tal utstrålar en sällan skådad optimism och framtidstro som alla kan ta till sig oavsett våra individuella skillnader. Hans humor och små historier gör om abstrakt skattefilosofi och tung regulationsreducering till lättförståeliga budskap som knyter an till de personliga värderingar och åsikter på ett sätt man inte förstod innan. Dick Withlin klär i ord den upplevelse man får då man lyssnar till “the greatest communicator”.

Det är en bok jag varmt kan rekommendera till alla som vill veta mer om USAs genom tiderna mest storslagna president, eller som bara vill återuppleva det fantastiska åttiotalet från händelsernas epicentrum. Jag passar även på att länka till Reagans första installationstal, man riktigt känner hur Carters onda ande lyfter från Washington då man lyssnar.

Advertisements

One Response to “Bokrecension”

  1. BULLSEYE Says:

    If you say so.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: