There´s no limit!

USA har idag ännu en gång bevisat att friheten inte känner några gränser eller barriärer. Precis som de gjorde den 16 juli 1969 då de mot alla odds och trots alla nejsägare placerade stjärnbaneret på månens karga landskap som en evig symbol för vad människan kan åstakomma.

Vi såg en skymt av den känsla av oövervinnerlighet tidigare i år då världens mäktigaste nation firade sin självständighet genom att skjuta en kraftfull missil rakt in i en komet far, far away. Världshistoriens mest påkostade fyrverkeri i ett sprakande tribut till friheten.

Precis som då JFK med sin inspirerande retorik under ett valmöte för länge sedan lovade oss “a man on the moon” går nu USA med president Bush i spetsen ånya mot nya prövningar för denna unga republik. Det är både passande och riktigt att denna världhistoriens mest storslagna nation tar sig an en uppgift matchande sin storhet och sina ambitioner i detta nya årtusende.

Jag hoppas att jag får uppleva denna framåtandas blomning och jag hoppas kunna följa de hjältemodiga pionjärer och bevittna när de en dag lämnar vår trygga jord och utmanar alla fysikens lagar för att expandera vår horisont och placera stjärnbaneret på Mars.

Men självklart kommer det även i framtiden att finnas hinder i vägen för utvecklingen. Vi är ännu blott noviser vad gäller rymdfart och tekniken vi försöker bemästra visar sig ibland oss övermäktig. De hindren kommer vi dock att övervinna, precis som vi kommer att övervinna pessimister och nejsägare som insisterar på att stå i vägen, allt för att med Reagans ord “slip the surly bonds of earth to touch the face of God”. Jag rekommenderar alla med ett par ögon att (åter)se Reagans hjärtkramande tal till nationen efter Challengers tragiska explosion.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: