Main stream media

Först kan jag bara konstatera att jag fick helt rätt vad gäller medias reaktion på Bushs besök i Köpenhamn. Löpsida efter löpsida med stora bilder på demonstranterna, rader av bilder som visar precis vilka plakat som visades och ingående förlklaringar till dem. Intervjuer med företrädare för “demonstrationerna” i bland annat p1 och krönikor som fokuserar på kritiken av Bush som alla nämner handplockade siffror ur olika opinionsundersökningar som alla visar hur fruktansvärt Bush ligger till.

Claes Elfsberg sa i sitt sommarprogram att en nyhet, det var något som skiljer sig ifrån mängden, det oväntade och det plötsliga. Han gav bland annat exemplet att man endast rapporterar om bilolyckor trots att stora delen av trafiken alltid flyter på bra.

Sånt struntprat! Det finns absolut ingenting nytt eller oväntat med dessa demonstrationer. Det hölls lika hatfyllda demonstrationer i Göteborg långt innan 9/11. Det finns ingenting nytt med alla de dysterkvistreportage från Irak, och det finns ingenting nytt med olika opinionsundersökningar om Bush. Trots det fylls dagligen våra tidningar med detta tjat.

Vad som däremot strider mot strömmen av negativa nyheter är en opinionsundersökning som visar att Bush nu har stöd av 48%, efter en uppgång till 51% förra veckan, efter den beryktade opinionsundersökningen förrförra veckan som visade stöd av 45% av väljarna. Detta är en naturlig fluktuation hos en president som pendlar mellan 45 ocvh 55%. Jag sätter dock alla pengar i min ficka på att detta inte kommer att vara del i någon krönika de närmsta dagarna.

Om det vore någon sanning i Elfsbergs påstående så skulle media domineras av nyhter om de många framgångarna i Irak och Afganistan, de skulle drypa av nyheter som visar hur bra Bushs agenda fortskrider och om alla chanser han har att ytterligare avancera sin ambitiösa plattform. Är det så? I rest my case…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: